Pada bulan Ramdhan tahun 2002, itulah Ramadhan pertama kalinya
saya berniaga bersama tiga orang sahabat sekerja. Ketika itu, syarikat ditempat
saya bekerja meghadapi sedikit masalah. Dua daripada rakan saya ada pengalaman
berniaga, melalui mereka berdua saya belajar bagaimana cara untuk berniaga.
Modal kami kongsi bersama, seorang RM300.00 dan
bermulalah perniagaan kami dengan bermodalkan RM900.00. Melalui modal itu, kami
membeli peralatan berniaga dan membayar sewa tapak berniaga.
Kami mendaftar dan memilih tapak di Majlis Perbandaran
Muar, kemudian kami diberi jadual untuk menghadiri sesi taklimat bersama-sama
peniaga lain untuk mendapatkan info dan mengetahu larangan ketika berniaga.
Saya fikir, berniaga di pasar malam hanya berniaga sahaja
dan tidak melalui beberapa proses seperti hadir ke taklimat dan juga mengambil
suntikan. Berdebar jugalah apabila disebut tentang suntikan. Suntikan ini
diwajibkan bagi peniaga-peniaga yang menjual makanan dan minuman sahaja.
Selain dari menjual air minuman, kami mengambil upah
menjual kuih yang dibuat oleh makcik yang bekerja sebagai pembersihan di tempat
saya bekerja, juga menjual mee kari yang dibuat oleh kedua ibu dan ayah saya.
Pulangan awal berniaga tidak begitu banyak, makanan juga
tidak berapa laku kerana terlalu ramai yang menjual makanan, dan kiraan kos
serta pengangkutan untuk membawa makanan dari rumah ayah saya ke gerai agak
jauh. Lalu, kami memutuskan untuk menjual air sahaja.
Di awal berniaga, saya sedikit kalut. Sangat kelam kabut
rasanya. Saya sanggat malu untuk memanggil pelanggan untuk singah ke gerai
kami. Malu sungguh, sepertinya saya perlu memakai topeng. Apabila pelanggan
tiba pula, kemudian bertanyakan tentang soalan yang tidak boleh saya jawab
secara spontan, tarik salah seorang rakan saya untuk menjawab.
Seminggu jugalah saya berlajar teknik berniaga tanpa rasa
malu dan mengatasi situasi menjadi pegun apabila ditanyakan soalan. Berjayalah
juga.
No comments:
Post a Comment